WEBINAR RECHTSBESCHERMING TEGEN KERKELIJKE OVERHEDEN
Op dinsdag 22 oktober 2024 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. Christendemocratische Studenten Leuven (CDS Leuven) een webinar over de openstaande rechtsbescherming tegen beslissingen van kerkelijke overheden (recursus ad principem) bij de wereldlijke macht in de achttiende eeuw met prof. dr. Bart Wauters (IE University). Het webinar vangt aan om 19.30 uur.
Thema
Prof. dr. Wauters zal ingaan op de vraag welke rechtsmiddelen geestelijken en leken konden aanwenden tegen beslissingen van kerkelijke overheden in de achttiende eeuw. In het bijzonder zal daarbij aandacht worden besteed aan de vraag in hoeverre men kon procederen tegen een kerkelijke beslissing bij de wereldlijke macht. Dit staat bekend als het “recursus ad principem”. “De recursus ad principem was […] een formidabel instrument waarmee de vorst in staat was om de kerkelijke rechtspraak onder zijn controle te brengen. In dat opzicht was het een beperking van de kerkelijke macht, en betekende het een uitbreiding van de bevoegdheden van de Staat” (B. Wauters, 2005). De recursus ad principem vormt een overkoepelende term voor verschillende soorten rechtsmiddelen. Voorbeelden hiervan vormen bezitsprocedures en het appel comme d’abus. Eigen aan al deze rechtsmiddelen is dat zij tot doel hadden juridische beginselen, vaak ontwikkeld binnen het canonieke recht zelf (zoals het recht op een eerlijk proces), van miskenning te vrijwaren.
Programma
19.30u – 19.35u Welkomstwoord
19.35u – 20.35u Prof. dr. Bart Wauters (IE University)
20.35u – 21.00u Vragenronde
Inschrijven
U kunt zich inschrijven voor dit webinar via dit formulier. De ingeschrevenen zullen de dag van het webinar een deelnemerslink ontvangen. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot ons Hoofd Onderzoek Max De Schryver (max.deschryver@ifese.be).
Spreker
Prof. dr. Bart Wauters behaalde een master in de geschiedenis aan de KU Leuven. Vervolgens behaalde hij een master in het canoniek recht aan dezelfde universiteit. Aanvullend was hij tewerkgesteld als assistent aan de KU Leuven. Hij behaalde een doctoraat in de geschiedenis. Van 1998 tot 2005 was Bart Wauters actief als academisch assistent aan de KU Leuven. Van 2005 tot 2006 was hij actief als professor aan de rechtsfaculteit van de Universiteit Antwerpen. Sinds 2011 werkt Bart Wauters als professor aan de IE University te Spanje. Daar geeft hij onderwijs over Europese rechtsgeschiedenis en rechtstheorie. Zijn onderzoek focust op de geschiedenis van het principe van eigendom, de geschiedenis van de Europese rechtstheorie en de geschiedenis van de relatie tussen Kerk en Staat.