Lezing Hugo Grotius


LEZING HUGO GROTIUS. De vele geboorten van het internationaal recht


Op dinsdag 18 februari 2025 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. het Liberaal Vlaams Studentenverbond Gent (LVSV Gent) een lezing over de plaats van Hugo Grotius in het volkerenrecht met prof. dr. Randall Lesaffer (KU Leuven). De activiteit behoort tot de lezingenreeks over humanisme. De lezing zal doorgaan te Gent, in het Liberaal Archief Liberas (Kramersplein 23, 9000 Gent). Ze zal starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. Nadien is er de gelegenheid om na te praten op café.

.


Thema


Sinds de achttiende eeuw wordt de Nederlandse humanist Hugo Grotius (1583-1645) beschouwd als een van de grondleggers van het internationaal recht. Sommigen bedachten hem zelfs met de titel ‘vader van het internationaal recht’. In deze lezing plaatst Randall Lesaffer het werk en denken van Grotius over ‘het recht van oorlog en vrede’ tegen de achtergrond van Grotius’ leven, zijn tijd en zijn algemene humanistische, theologische en juridische theorieën. Hij legt de verschillende lagen in zijn internationaalrechtelijke werken bloot en gaat in op de wisselende invloed die deze de voorbije eeuwen hebben gehad.

.


Inschrijving


U kunt zich inschrijven voor deze lezing via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot ons hoofd studentenprogramma’s Jens Van Mieghem (jens.vanmieghem@ifese.be).

.


Spreker


Prof. dr. Randall Lesaffer studeerde rechten en geschiedenis aan de UGent en de KU Leuven en doctoreerde met een proefschrift over vredes- en alliantieverdragen in de vroegmoderne periode en tijdens de Koude Oorlog. Als gewoon hoogleraar doceert hij aan de KU Leuven onder meer “Geschiedenis van het internationaal recht” en “Europese rechtsgeschiedenis”. Daarnaast doceert hij als deeltijds hoogleraar rechtsgeschiedenis aan de universiteit van Tilburg. In zijn onderzoek legt hij zich vooral toe op de praktijk van het internationaal recht sinds de vijftiende eeuw.