Webinar Scheiding der machten


WEBINAR SCHEIDING DER MACHTEN


Op woensdag 11 december 2024 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) een webinar over de scheiding der machten met prof. dr. Aube Wirtgen (VUB) en prof. dr. Cedric Jenart (UA). De activiteit behoort tot de webinarreeks over grondwettelijk recht. Ze zal online plaatsvinden, vangt aan om 19.30 uur en neemt een einde om 21.30 uur. Er werd door de Orde van Vlaamse Balies een erkenning toegekend als beroepsopleiding voor twee punten.

.


Thema


Naast de filosofische grondslagen is het van belang om te analyseren hoe de scheiding der machten geïntegreerd is in het Belgische staatsbestel. In het bijzonder bespreken we ook hoe nieuwere spelers, zoals autonome agentschappen of zelfs private actoren, de Trias Politica rechtstreeks of onrechtstreeks kunnen beïnvloeden. Als gevalstudie volgt er ten slotte een evaluatie van rechterlijke geboden aan de wetgevende of uitvoerende macht, bijvoorbeeld in het kader van de klimaatzaak, met in het bijzonder ook de mogelijke contra-argumenten.

.


Programma


19.30u – 19.35u: Welkomstwoord

19.35u – 21.15u: Prof. dr. Aube Wirtgen (VUB) & Prof. dr. Cedric Jenart (UA)

21.15u – 21.30u: Vragenronde

.


Inschrijven


U kunt zich inschrijven voor dit webinar via dit formulier. De ingeschrevenen zullen de dag van het webinar een deelnemerslink ontvangen. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot onze algemeen directeur Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).

Advocaten die in het kader van hun permanente vorming graag hun aanwezigheid geregistreerd zien, betalen voorafgaand aan het webinar 50 euro op de rekening van Ifese (BE35 7310 5284 2137) met vermelding van ‘Naam + webinar scheiding der machten’. Er werd voor het webinar een erkenning toegekend door de Orde van Vlaamse Balies voor twee punten permanente vorming.

.


Sprekers


Prof. dr. Aube Wirtgen studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Brussel. Aan deze universiteit behaalde zij nadien een doctoraat in de rechten met het proefschrift ‘Het ambtshalve aanvoeren van middelen door de Raad van State uitspraak doende over beroepen tot nietigverklaring van administratieve rechtshandelingen’. Ze is, naast voorzitter van de Afdeling Staats- en Bestuursrecht van de Vakgroep publiekrecht aan de VUB, eveneens hoofddocent publiekrecht waar zij de opleidingsonderdelen Grondwettelijk recht, Rechtsbescherming van de burger tegenover de overheid en Klimaat- en omgevingsrecht doceert. Hiernaast is professor Wirtgen tevens actief als advocaat.
Prof. dr. Cedric Jenart studeerde rechten aan de Universiteit Antwerpen, waarna hij een LL.M. behaalde aan de Harvard Law School. Hij behaalde in 2019 de graad van doctor in de rechten aan de Universiteit Antwerpen met zijn proefschrift ‘Constitutional principles on outsourcing rulemaking powers to non-politically-accountable actors in European states’. Na enkele jaren auditeur bij de Raad van State te zijn geweest is hij momenteel advocaat en docent grondwettelijk recht aan zijn alma mater.