Lezing Faust


LEZING FAUST


Op dinsdag 18 maart 2025 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. Kring Babylon een lezing met prof. dr. Bart Philipsen (KU Leuven) over ‘Faust: visionaire droom of nachtmerrie?’. De activiteit zal in Leuven plaatsvinden, starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. Nadien is er de gelegenheid om na te praten op café.

.


Thema


Prof. dr. Bart Philipsen vat zijn lezing als volgt samen:

Faust is een van de meest tot de verbeelding sprekende literaire belichamingen van de met zichzelf worstelende moderne mens, naast andere figuren als Hamlet, Don Quichot en Don Juan. En Goethes verwerking van de Faust-materie in het pas vlak voor zijn dood voltooide tweedelige drama Faust I en Faust II vormt allicht het hoogtepunt van de receptie van deze figuur waarvan de wortels minstens teruggaan tot het Volksbuch vom Doktor Faustus (1587). Een beknopte reconstructie van de highlights van de Faust-receptie vormt in deze lezing de achtergrond voor een fundamentelere reflectie die peilt naar de complexiteit en ambivalentie van Fausts (moderne) streven naar autonomie, en waarom dat steeds weer in zijn tegendeel dreigt om te slaan. Goethe zal daarbij onze belangrijkste gids zijn.

.


Inschrijving


U kunt zich inschrijven voor deze lezing via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot onze algemeen directeur Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).

.


Spreker


Prof. dr. Bart Philipsen studeerde zowel Duits en Engels als filosofie aan de KU Leuven en Albert-​Ludwigs-Universität Freiburg. Nadien behaalde hij een doctoraat met een proefschrift over de poëzie van Friedrich Hölderlin. Thans is hij gewoon hoogleraar aan de Faculteit Letteren, waar hij de Onderzoeksgroep Duitse Literatuur leidt en verschillende vakken doceert over Duitse literatuur en de Duitse literatuurgeschiedenis.