Lezing Nationale geschiedschrijving


LEZING NATIONALE GESCHIEDSCHRIJVING


Op maandag 18 november 2024 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. Kring Historia een lezing met dr. Kas Swerts (KU Leuven) over nationale geschiedschrijving na de val van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. De activiteit behoort tot de lezingenreeks over het Weens interbellum. Ze zal in aula 01.08 van het Mgr. Sencie-Instituut (Erasmusplein 2, 3000 Leuven) plaatsvinden, start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. Nadien is er de gelegenheid om na te praten op café.

.


Thema


De Griekse historicus Spyridon Lambros stelde aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog dat “enkel de pen van de historicus zich met wapens [kan] meten.” Nadat de wapens weer stilvielen, en de Europese geopolitieke kaart grondig was hertekend, bleek de pen van de historicus machtiger dan ooit. Deze lezing zal dieper ingaan op de manier waarop historici uit verschillende delen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk na de Eerste Wereldoorlog de geschiedenis een andere (nationalere) vorm gaven, en hoe geschiedenis en geschiedschrijving een cruciale rol speelden in het hertekende Europa.

.


Inschrijving


U kan zich inschrijven voor deze lezing via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot onze algemeen directeur Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).

.


Spreker


Dr. Kas Swerts studeerde geschiedenis aan de KU Leuven en de University of British Columbia. Nadien behaalde ze een doctoraat aan de University of Edinburgh en ging ze aan de slag als postdoctoraal onderzoeker bij het Centre for Political History van de Universiteit Antwerpen, waar ze vergelijkend onderzoek verrichtte naar nationale bewegingen in Europa en Noord-Amerika in de 19e en 20e eeuw. Thans werkt ze als doctor-assistent aan de onderzoeksgroep Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 van de KU Leuven. Ze is eveneens verbonden als onderzoekster aan het ADVN| archief voor nationale bewegingen en is directeur van het internationale netwerk National Movements and Intermediary Structures in Europe (NISE). Aan de Leuvense universiteitsstudenten doceert ze o.a. vakken over de geschiedenis van de geschiedschrijving, cultuurstromingen en -stijlen in het moderne Europa en de theorie van de historische kennis.