Webinar Schoonheid


WEBINAR SCHOONHEID


Op dinsdag 19 november 2024 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. de Nieuwe Filosofische Kring (NFK) een webinar over schoonheid met prof. dr. Stéphane Symons (KU Leuven) en dr. Thomas Crombez (AP Hogeschool & Fontys Hogeschool). De activiteit zal online plaatsvinden, vangt aan om 19.30 uur en neemt een einde om 21.30 uur.

 


Programma


19.30u – 19.35u: Welkomstwoord

19.35u – 20.15u: Prof. dr. Stéphane Symons (KU Leuven) over ‘Schoonheid onder vuur’

20.15u – 20.55u: Dr. Thomas Crombez (AP Hogeschool & Fontys Hogeschool) over ‘Schoonheid: Een conservatief streven?’

20.55u – 21.30u: Panel en vragen o.b.v. Johannes Derboven (UAntwerpen)

.


Abstracts


Prof. dr. Stéphane Symons vat zijn lezing als volgt samen:

Sinds de negentiende eeuw staat het schoonheidsideaal onder druk. De kritiek op dit ideaal heeft vandaag nog aan kracht gewonnen. Maar misschien gaan deze schoonheidscritici uit van een voorbijgestreefd schoonheidsbegrip? En kan er dan geen ander, moderner begrip van schoonheid worden uitgedacht?

Dr. Thomas Crombez vat zijn lezing als volgt samen:

De Britse conservatieve filosoof Scruton verdedigde in de documentaire “Why Beauty Matters” de waarde van schoonheid in een wereld die, volgens hem, steeds meer vervalt in lelijkheid en banaliteit. Hij betoogt dat schoonheid niet slechts een subjectieve ervaring is, maar een essentieel onderdeel van het menselijke bestaan, dat ons helpt om betekenis en troost te vinden in het leven.
Is schoonheid een thema dat terecht door de conservatieve filosofie wordt geclaimd? Hebben de critici gelijk, wanneer ze stellen dat Scruton met schoonheid een keurslijf aan de kunst oplegt? Moeten we kritisch zijn voor wie vandaag de dag het woord schoonheid in de mond neemt?

.


Inschrijven


U kunt zich inschrijven voor dit webinar via dit formulier. De ingeschrevenen zullen de dag van het webinar een deelnemerslink ontvangen. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot onze algemeen directeur Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).

 


Sprekers


Prof. dr. Stéphane Symons is gewoon hoogleraar cultuurfilosofie en esthetica aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. In 2023 publiceerde hij ‘Schoonheid’ en redigeerde hij samen met Gerard-Jan Claes ‘Francis Alÿs: The Nature of The Game’. Zijn meest recente boek is ‘Dwaallijnen: Ludwig Binswanger en Fernand Deligny over de menselijke conditie’ (2024).

 

Dr. Thomas Crombez studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel en theaterwetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Hij promoveerde in 2006 tot doctor in de taal- en letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Thans doceert hij kunsttheorie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (AP Hogeschool Antwerpen) en aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten (Tilburg). In 2016 publiceerde hij ‘De moord op de kunst: Een historische inleiding tot de kunstfilosofie’ en in 2018 ‘Wat er gebeurde na de moord op de kunst: Een inleiding tot de actuele kunstfilosofie‘.