Ifese-onderzoeker start onderzoeksverblijf in Bergen


Ifese-onderzoeker start onderzoeksverblijf in Bergen


Ifese-onderzoeker dr. Simon Vanhove aan de Universiteit van Bergen

.
Ifese-onderzoeker dr. Simon Vanhove brengt de laatste twee weken van augustus door aan de Universiteit van Bergen (Noorwegen). Tijdens zijn verblijf doet hij onderzoek naar hernieuwbare waterstof. De certificering ervan gebeurt in de EU vooral via private organisaties. Het juridisch kader dat op deze organisaties van toepassing is, werd tot nu toe weinig onderzocht. Het onderzoeksverblijf biedt ook een gelegenheid om te bestuderen hoe deze EU-wetgeving wordt uitgevoerd in de Europese Economische Ruimte (waar Noorwegen deel van uitmaakt).
.

(Lees verder onder de video.)

.
Simon zal in Bergen ook bijleren over offshore-activiteiten zoals windenergie, olie- en gaswinning en koolstofopslag. De rechtsfaculteit beschikt over een lange ervaring op die domeinen.

.
Simon promoveerde in 2023 met een proefschrift over de rol van de distributienetbeheerder voor elektriciteit. Individuen en bedrijven zullen steeds meer stroom verbruiken in het kader van de energietransitie. Dit brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Hiervoor ontwikkelde Simon een aangepast juridisch kader. Binnen dit kader neemt de distributienetbeheerder de rol op van ‘neutrale marktfacilitator’. Zijn onderzoeksresultaten besprak hij de afgelopen twee jaar regelmatig op workshops en colloquia.

.
Op het colloquium van 2024 zal Simon de resultaten van dit onderzoeksverblijf voorstellen. Inschrijven voor het colloquium kan hier.