Lezing Kolonisatie


LEZING KOLONISATIE. Discours van abolitionistische verdragen


Op donderdag 28 november 2024 organiseert het Instituut voor Filosofische en Sociaalwetenschappelijke Educatie (Ifese) i.s.m. Oosterse Afrikaanse Kring (OAK) een lezing over kolonisatie en humanitarisme met prof. dr. Inge Van Hulle (KU Leuven). De activiteit zal doorgaan in Auditorium 1 Jan Broeckx (Blandijn, Blandijnberg 2, 9000 Gent). De lezing zal starten om 19.30 uur en eindigen om 21.00 uur. Nadien is er de gelegenheid om na te praten op café.

.


Thema


Verdragen tussen koloniale mogendheden en Afrikaanse heersers, al dan niet onder dwang afgesloten, vormden een juridisch fundament onder de negentiende-eeuwse Europese kolonisatie van Afrika. Professor Van Hulle gaat in deze lezing in op de wijze waarop zulke verdragen bij de Britse kolonisatie in West-Afrika samenhingen met een humanitair discours gericht op het afschaffen van de slavernij en hoe dit direct of indirect bijdroeg aan het vestigen van de Britse controle, alsook hoe verschillende actoren opereerden in het onzekere juridische landschap dat zulke verdragen creëerden.

.


Inschrijving


U kunt zich inschrijven voor deze lezing via dit formulier. Wie bijkomende vragen heeft, kan zich richten tot ons hoofd studentenprogramma’s Jens Van Mieghem (jens.vanmieghem@ifese.be).

.


Spreker


Prof. dr. Inge Van Hulle studeerde rechten en geschiedenis aan de KU Leuven en doctoreerde met het proefschrift “Britain, West Africa and the formation of imperial international law”. Van 2016 tot 2020 doceerde ze o.a. geschiedenis van het internationaal recht aan de Universiteit van Tilburg. Thans is ze voorzitter van de onderzoekseenheid “Romeins Recht en Rechtsgeschiedenis” aan de KU Leuven, waar ze ook verschillende rechtshistorische vakken doceert, en is ze hoofd van de onderzoeksgroep “Legal Connectivities and Colonial Cultures in Africa” aan het Max Planckinstituut.