IFESE STUDENTENPRESENTATIE – KONGO VRIJSTAAT
Gedurende de 19e eeuw werd het internationaal recht zodanig geconstrueerd dat de koloniale ambities van de Europese grootmachten naadloos konden worden gerealiseerd. In die artificiƫle constructie zagen niet alleen juridische tegenstrijdigheden het levenslicht maar ook algeheel nieuwe concepten. Kongo-Vrijstaat was het product bij uitstek van die koloniale verbeelding. Toch blijft de juridische status van dit fenomeen zowel onderbelicht als gecontesteerd. Hoe dienen we het te kwalificeren? Wat was Kongo-Vrijstaat in essentie?
Spreker
Maxim Smets studeerde rechten aan de KU Leuven. Hij behaalde er de onderzoeksmaster en begint volgend academiejaar aan een doctoraat over het eigendomsrecht en de restitutie van kunst en cultureel erfgoed. Hij heeft ondertussen de Jura Falconis Bachelorpijs en de Montaigne Essay Wedstrijd gewonnen. Maxim heeft ook nog bijkomende publicaties in Jura Falconis en op de Leuven Transitional Justice Blog.
Praktisch
De studentenpresentatie over Kongo Vrijstaat vindt plaats op vrijdag 25 september en start om 20u in vergaderlokaal A 1.3 van het Augustinessenklooster, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven.
Inschrijven
De beschikbare plaatsen werden reeds ingevuld. U kan zich nog wel registreren op de wachtlijstĀ bij Jitte Akkermans (jitte.akkermans@ifese.be).
Corona
In het kader van de corona-epidemie gelden de volgende huisregels voor de deelnemers:
1. Iedere deelnemer houdt een mond en neus bedekkend masker aan gedurende de volledige activiteit. Wie geen masker heeft, kan op de activiteit een masker kopen voor 1 euro.
2. U ontsmet uw handen wanneer u het lokaal binnenkomt. Er zal daartoe ontsmettingsgel aanwezig zijn in het lokaal.
3. U bewaart op elk moment anderhalve meter afstand t.a.v. de andere aanwezigen.
De organisator voorziet tevens volgende maatregelen:
1. De activiteit duurt maximaal twee uur.
2. Tijdens de activiteit blijft er permanent een raam of deur open.
3. Maximaal 8 personen nemen deel aan de activiteit.